Панихидата в Русе по случай Архангелова задушницаИма дати в календара на родовата

...
Панихидата в Русе по случай Архангелова задушницаИма дати в календара на родовата
Коментари Харесай

Анатоли Станев: Има дати, които карат всеки българин да запази смирение. Такъв е и днешният ден

Панихидата в Русе по случай Архангелова задушница

„ Има дати в календара на родовата ни памет, които карат всеки българин да резервира примирение и да си напомни за смелостта и доблестта на българския боец, трансформирали се в стълбове на националната ни горделивост. Такъв е и днешният ден – ден на поклонение, само че и на съзерцаване. Полезно е човек да се връща към тези образци на жертвоготовност и непреклонност, на национализъм и чест, тъй като точно те ни дават сили да преминем през тестванията на историята, да се оправим с повратностите и да излезем от тях още по-горди “, съобщи регионалният шеф Анатоли Станев по време на панихидата, проведена от Община Русе по случай Архангелова задушница.

„ Ако желаеме да сме в действителност почтени наследници на корените на нашия народ, би трябвало по-внимателно да се вслушаме в завета на предците си и да следваме техните позабравени полезности, като основа, върху която ще градим нашите действия “, добави още Станев.

Слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Той приказва най-вече за нуждата от респект към паметта на мъжете и дамите, дали живота си за България. Кметът означи, че след саможертвата не остава единствено студеният гранит, избледнелите фотоси и страници, а в противен случай – възприятието в нас наизуст и голям дълг. „ Именно тези моменти на всеотдайност, на апотеоз на човешката воля, би трябвало да ни замислят в днешните дни, когато мирът като полезност, в която вярвахме, че е неотменима за 21-и век, още веднъж е сложена на тестване. Саможертвата на всички преди нас би имала смисъл единствено в един миг, когато ние с нашите сегашни решенията, които вземаме, запазим достойнството и достолепието на България. Трудности постоянно ще има, само че ние би трябвало да се надигнем с почтени решения “, съобщи кметът Милков.

По време на церемонията, която се състоя пред Мемориал на починалите във войните за национално обединение русенци, бе отслужена заупокойна молитва и помен в памет на починалите български воини от свещеници от Русенската света митрополия. Водещ бе артистът от Драматичния спектакъл Тодор Лазаров. Присъстващите чуха стихотворението „ Един погубен “ на Димчо Дебелянов, както и химна на Република България, а също и химна на армията – „ Велик е нашият боец “. В началото на церемонията бе признат почетен часовой от командира на гарнизона и шеф на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. Церемонията приключи с полагане на венци и цветя.

Сред формалните посетители на събитието бяха още ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и общински съветници, заместник-кметът по стопанска система и интернационално съдействие Златомира Стефанова, ректорът на Русенския университет учен Христо Белоев, редица общественици и резервисти, както и шефът на Регионалната здравна ревизия доцент доктор Александър Парашкевов, който е полковник от Българската войска и съвсем цялата му здравна кариера е обвързвана с войската ни, като той е бил заместник-началник на ВМА и шеф на Военномедицинския отряд за бързо реагиране /ВМОБР/ към лечебното заведение.

Припомняме, че ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година. Традицията е прекратена през 1946 година и е възобновена през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР